Owoce są często składnikiem zdrowych diet. Fruktoza, czyli cukier owocowy jest bardzo często sprzedawany w sklepach ze zdrową żywnością. Czy naprawdę jest tak zdrowy?!
Serbscy naukowcy stwierdzili, że fruktoza nie tylko powoduje wzrost masy ciała, ale również zwiększa poziom kortyzolu.
Coraz częściej fruktoza/syrop frutozowo-glukozowy jest dodatkiem wielu produktów spożywczych. Powoduje to, często nieświadomie, spożywanie większych ilości kalorii. Poza tym fruktoza zaburza apetyt i spowalnia metabolizm.
Naukowcy podawali dwóm grupom szczurów wodę, ale jedna miał 10% dodatek fruktozy. Grupa przyjmująca fruktozę miała znacznie wyższy poziom wolnych kwasów tłuszczowych we krwi. Naukowcy odkryli również wzrost ilość receptorów kortyzolowych w jądrach komórkach.
Koniec końców nie zaobserwowano statystycznie istotnego wzrostu tkanki tłuszczowej. Jednak naukowcy uważają, że osoby chcące obniżyć poziom kortyzolu powinny zainteresować się dietą o niskiej zawartości fruktozy.
Zatem jednak owoce (fruktoza) nie zawsze muszą być zdrowe. Jasne staje się teraz dlaczego warto ograniczyć spożycie owoców w sportach sylwetkowych 😉
Oczywiście musimy pamiętać, że badanie przeprowadzono na szczurach…