Blog

Jajka nie powodują chorób układu krążenia

Jajka (żółtka) zwierają sporo tłuszczu, w tym około 170 mg cholesterolu. Z tego powodu lekarze i dietetycy odradzają spożywanie więcej niż 2-3 jajek na tydzień. Mają one powodować wzrost złego cholesterolu (LDL). Czy na pewno?

Naukowcy z Chin postanowili zebrać wszystkie dostępne badania w tym temacie. Okazało się, że nie znaleziono związku pomiędzyjajka spożyciem jajek, a udarem mózgu czy chorobą niedokrwienną mózgu. Badania pokazały jednak, że większe spożycie jajek może powodować choroby serca u cukrzyków. Zatem osoby zdrowe nie mają się czego obawiać. Jajka zawierają witaminy i wbrew pozorom więcej tłuszczy jedno- i wielonienasconych niż nasyconych.

Aktualne zalecenia na zachodzie, to 2-3 jajka dziennie. Ciekawe jak długo jeszcze skostniałe instytucje jak Instytut Żywności i Żywienia będą wciskać ludziom teorie sprzed trzydziestu lat.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *