Kilka dni temu natrafiłem na dość ciekawe badanie. Dieta wysokobiałkowa jest dość popularna wśród osób odchudzających się. Nic w tym dziwnego, gdyż przynosi bardzo dobre efekty. Jednak tym razem naukowcy odkryli dość niepokojącą zależność. Zazwyczaj osoby chudnąc zyskują poprawę wrażliwości insulinowej. W tym badaniu jednak tak się nie stało.
Przebadano dwie grup kobiet. Jednej podawano 0,8 g białka na kilogram masy ciała (standardowe zalecenia), a drugiej 1,2 g na kilogram masy ciała. W grupie spożywającej większą ilość białka poprawa wrażliwości insulinowej była znacznie słabsza. Należy zatem się zastanowić czy stosowanie tego typu diet u pewnych osób jest zasadne. Poprawa wrażliwości insulinowej, to bardzo istotny czynnik ułatwiające dalsze odchudzanie. Jednak musimy pamiętać, że badanie przeprowadzono na kobietach po menopauzie. Nie wiemy jak sprawa by wyglądała np. u młodych mężczyzn. Zatem nie rezygnujmy od razu z diety wysokobiałkowej, a jedynie monitorujmy organizm podczas odchudzania w oczekiwaniu na kolejne badania.