Naukowcy z uniwersytetu Illinois postanowili przebadać różne rodzaje białek i ich wpływ na anabolizm mięśni. Zauważyli oni bowiem, że ceny serwatki cały czas rosną i może być konieczne znalezienie tańszego źródła białka.
Pod lupę wzięte zostały białka: pszenicy, soi, jajka i serwatki. Jak można było się spodziewać najlepszą odpowiedź anaboliczną uzyskała serwatka. Jednak jednocześnie naukowcy zauważyli, że im większa odpowiedź, tym większa ilość leucyny we krwi. Zatem postanowili wzbogacić białko pszeniczne o leucynę i sprawdzić efekt. Okazało się, że taki wzbogacony produkt działał tak samo silnie anabolicznie jak białko serwatkowe.
Wygląda na to, że wystarczy wzbogacić białka roślinne o leucynę, aby nadawało się ono do poprawienia jakości mięśni. Ze względu na rosnące ceny serwatki, może się to okazać najlepszym wyjściem.