Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zażywanie kwasu arachidonowego powoduje zwiększanie masy mięśniowej.
Kwas arachidonowy – zwiększanie masy mięśniowej
Za prekursora teorii, która potwierdza pozytywne walory kwasu arachidonowego uważa się Williama Llewellyna. To właśnie on udowodnił, że zastosowanie tego rodzaju preparatu pomaga utrzymać u sportowców wyczynowych odpowiednią sylwetkę. Naukowiec swój pomysł postanowił opatentować, co zagwarantowało sukces tej substancji, ponieważ zaczęto ją powszechnie używać na sportowym rynku. Kwas arachidonowy to n-6-kwasu tłuszczowego, czyli to organiczny związek chemiczny. Oprócz tego kwas jest zbiorem pochodnych prostaglandyny (np. PGE oraz PGF-2-2 alfa), które odpowiadają za czynniki, które się uwalniają z tkanki mięśniowej po zakończonym treningu, wpływając pozytywnie na zwiększanie masy mięśni.
Zwiększanie masy ciała – dzięki 1500 mg kwasu arachidonowego
Na corocznym spotkaniu ekspertów medycznych w Las Vegas, naukowcy z Uniwersytetu Tampa przedstawili i omówili korzystny oraz zdrowy wpływ na ludzki organizm kwasu arachidonowego. Dowody opracowali opierając się na przeprowadzonym doświadczeniu na 15 osobowej grupie aktywnych sportowo dwudziestolatków. Sportowcy zobowiązali się do zażywania przez 8 tygodni dawki 1500 mg kwasu arachidonowego. Grupa poddana eksperymentowi ćwiczyła z tą samą intensywnością, czyli 3 razy w tygodniu.
Kwas arachidonowy – skutki stosowania
Rezultatem stosowanej diety wśród osób badanych było zwiększanie masy ciała o 1,5 kg (beztłuszczowej). Jednocześnie obojętność mięśnia czworogłowego zwiększyła się o,47 cm. Kwas arachidonowy dla sportowców oraz osób, które pragną zmienić wygląd swojej sylwetki to świetne rozwiązanie, by w mało inwazyjny dla organizmu sposób, powiększyć masę ciała.