Blog

Unikanie mięsa prowadzi do niedoborów kwasów omega 3, witaminy B12, selenu i cynku

Naukowcy z Australii postanowili sprawdzić jaki wpływ na organizm ma unikanie mięsa i wysiłku fizycznego.

W badaniu wzięło udział 308 młodych kobiet (średnia wieku 22,9). 53% uczestniczek badaniano-meat utrzymywała aktywność fizyczną na poziomie 150 minut tygodniowo. Większość kobiet spożywała niższe niż zalecane ilości zbóż, warzyw,  mięsa oraz ryb. 23% z nich unikało mięsa, co wiązało się z mniejszym spożyciem kwasów omega 3, witaminy B12, selenu i cynku. W tej grupie również znacząco spadł poziom żelaza.

W dłuższej perspektywie takie niedobory mogą prowadzić do osłabienia układu odpornościowego i anemii.

Zazwyczaj słyszymy – co za dużo, to nie zdrowo. Jednak tym razem można powiedzieć – co za mało, to niezdrowo.

1 Comment

  1. www.stronawiedzy.pl

    Bardzo dobrze powiedziane, w wielu kwestiach się zgadzam.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *