Blog

Anaboliczne warzywa

Naukowcy z uniwersytetu z Bonn odkryli, że w kalafiorach, brukselce, brokułach i kiszonej kapuście (nie w plastikach) znajduje się substancja nazywana – sulforafan. Okazuje się, że jest ona inhibitorem miostatyny. Ci, którzy interesują się kwestią rozrostu mięśni wiedzą o czym mówię. Upraszczając kwestię – miostatyna blokuje rozrost mięśni i ich siły. Zatem zastosowanie inhibitorów tej substancji spowoduje lepsze przyrosty.

Badania przeprowadzono dopiero na mięśniach świń. Są one jednak bardzo podobne do ludzkich. To nie są pierwsze badania, które dowodzą korzystnego działania sulforafanu. Kulturyści bardzo często jedzą dużo brokułów, gdyż są to warzywa pełne witamin i minerałów. Teraz doszedł jeszcze jeden ważny powód – działają anabolicznie. Zapewne przydałyby się koncentraty wspomnianych warzyw, aby osiągać spektakularne efekty. Jednak póki co warto włączyć je do naszej diety, gdyż na pewno nie zaszkodzą, a mogą wile pomóc.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *